snoeien buxus
buxus sempervirensbuxusplantenbuxusvormenbuxusbollenbuxuskegelbuxusspiraalbuxushaagbuxus prijzenbuxus snoeien buxusbuxusstekkenbuxus bemestingcontactlinksgrond

Snoeien van buxus - hoe en wanneer

wanneer buxus snoeien

Buxus planten en struiken zou je twee maal per jaar moeten snoeien. Gebeurd dit maar éénmalig dan krijg je een minder stevige plant, die in de winterperiode de sneeuwlaag niet kan dragen en zo kunnen er takken uit de buxushaag afbreken.
Je planten snoeien doe je voor het eerst best tegen einde mei en juni en voor de winter de tweede keer kan deze het beste begin september gesnoeid worden, zodat de buxus zich nog tijdig kan herstellen voor de winter daar is. Snoeit u deze toch later zullen de snoeiwondjes niet volledig kunnen toegroeien en afsterven als het vriest. Heel belangrijk is ook niet te snoeien op zonnige periodes. Omdat er veel vocht verloren gaat langs de verse wonden als er pas gesnoeid is, waardoor de bovenste bladeren bruin kleuren. Buxusplanten hebben dan enigen tijd nodig om hier van te bekomen. Mocht de zon toch gaan schijnen nadat u de haag gesnoeid heeft, besproei de buxus dan regelmatig met water.

Hoe snoeien van buxus-haag

Voor het snoeien van een buxushaag word gebruik gemaakt van verschillende tuingereedschappen, oa. een buxusschaar, een heggen- schaar. voor vormsnoei gebruiken we een snoeischaar of een gewone keukenschaar.

Voordat u uw buxus gaat snoeien is het zeer belangrijk is dat het gebruikte snoeigereedschap geslepen en voldoende scherp is, bot snoei- gereedschap veroorzaakt schade aan blaadjes en takjes dewelke voorkomen kunnen worden. Ook het nat maken voor het snoeien van de buxus zorgt voor beperkte beschadiging en een vochtige buxusplant laat zich makkelijker snoeien.

Een buxus haag met een redelijke lengte kan u beter met een elektrische heggenschaar snoeien maar zoals eerder gezegd zorg ervoor dat deze degelijk geslepen zijn. Het eindresultaat is een mooi strak geschoren haag.

Bepaal vooraf de hoogte, klop paaltjes aan beide kanten van de buxus haag en span een draad. Knip de struik juist boven die draad netjes af met een haagschaar.

Voor vormsnoei kan u beter gebruik maken van de snoeischaar of de huis-, tuin- en keukenschaar. Voor een prachtig resultaat van deze speciale vormen kunt u het beste uw buxus nog een extra keerje snoeien rond eind juli.

 

na het snoeien van buxus haag

buxus
snoeien
Buxuskwekerij BuxusGigant ® Daalstraat 26 6181JR Elsloo - limburg.
Tel: +31 (0) 638 21 78 35    Kvk Zuid-Limburg 14111026